Connection has lost...
NL / EN

Straatnamenwandeling Lombok

Je bent nu bij: 6 Kopi Susu

In het hart van Lombok, op de kruising van de J.P. Coenstraat en de Kanaalstraat, bevindt zich het café Kopi Susu. Sinds 2009 kun je hier genieten van een lekkere lunch met warme en koude dranken. Het pand kent een lange geschiedenis. Kopi Susu is het meest bekend van het tegeltableau met verwijzingen naar (Arabische) koffie en andere koloniale waren. Het tableau was onderdeel van de winkelinrichting van de Brabantse winkelketen de Gruyter. Vanaf 1915 konden de bewoners van Lombok hier terecht voor hun koloniale waar: koffie, thee, specerijen en snoepgoed. In 1976 kwam de winkelketen de Gruyter ten val. Daarna deed de Schoenenwinkel Van den Broek zijn intrede. De tegeltableaus met de koloniale verwijzingen werden verscholen achter schoenen.

Museum Lombok

Dit veranderde in 2000 toen Museum Café Lombok zijn intrek nam in het pand. De tableaus werden weer zichtbaar voor de buurt. Het buurtmuseum "Museumcafé Lombok" werd opgericht door actieve wijkbewoners en de stichting Oud-Lombok. In de voormalige kruidenier was aandacht voor de verhalen van alle buurtbewoners en verbond op deze manier deze met elkaar: zowel de arbeidsmigrant als de student werden betrokken bij het museum. De achtergronden van deze arbeidsmigranten waren veelal van Turks en Marokkaans. Dit project werd ook wel het Reminiscentieproject genoemd. In 2009 werd het museum uiteindelijk vervangen door het cultuurcafé Kopi Susu. Nog steeds is het voormalige de Gruyterpand een ontmoetingsplek in de buurt.

Looprichting naar: 7 Abel Tasmanstraat

Vervolg de route door over te steken bij de kruising Kanaalstraat en J.P. Coenstraat. Hier vindt u links op de muur de zeven tegeltableaus.
De wandeling beslaat 12 punten in de Utrechtse wijk Lombok. We beginnen de wandeling bij de Molen de Ster (1).

Klik in de kaart op een nummer voor meer informatie over dat punt...

De Bitterzoete Route
wordt mede mogelijk gemaakt door