Connection has lost...
NL / EN

Straatnamenwandeling Lombok

Je bent nu bij: 3 Ceramstraat

De eerste duidelijke invloed van buurtbewoners op de straatnaamgeving in Lombok is zichtbaar in de Ceramstraat. Het voormalig EKU-terrein, een industrieterrein op deze plek waar onder andere een bouwmaterialenhandel zat, moest vanaf het begin van de jaren tachtig plaats maken voor nieuwe huizen met nieuwe straatnamen. De gemeente wilde vasthouden aan het negentiende-eeuwse thema Nederlands-Indië en koos voor 'Boeroestraat'. Boeroe is echter een eiland waar de toenmalig Indonesische president Soeharto in de jaren 1960-1970 politieke gevangenen vasthield. Na het ingrijpen van de bewoners werd de straatnaam in juni 1982 gewijzigd in Ceramstraat(1). Ceram is een eiland vlakbij de Molukken.

De kritiek op de 'Boeroestraat' was afkomstig van verschillende bewonersgroepen en enkele linkse partijen. In 1983 verenigden deze groepen zich samen onder de naam Straatnamengroep Utrecht West. De eerste georganiseerde kritiek op de straatnamen van Lombok was een feit. De werkgroep bracht in 1983 een brochure uit waarin zij kritiek uitte op 'koloniale straatnamen in Utrecht West' en stelde, dat de gemeente 'de wensen van de bewoners aan hun laars lapt'(2). Kortom, de sloop van het EKU-terrein was een belangrijke aanleiding voor de eerste kritieken uit de buurt op de straatnamen.

Muurschildering

Aan de hand van een vragenlijst die uitgedeeld werd in de J.P. Coenstraat ondernam de werkgroep enkele acties. De straatnamen werden niet gewijzigd, maar de groep organiseerde een straatfeest en op de hoek van de Floresstraat en de huidige Ceramstraat werd een muurschildering gerealiseerd door de Indonesische kunstenaar en politiek vluchteling Basuki Resobowo. Vijf jaar lang zal het kunstwerk schitteren op de houten panelen op de zijkant van een huis met toestemming van de bewoner. Echter, na vier jaar verdween de muurschildering tot aan de dag van vandaag. Op deze manier probeerde enkele activisten en buurtbewoners inspraak te krijgen op de straatnaamgeving in het Utrechtse Lombok.

Afbeelding van de muurschildering die heeft gestaan op de hoek van de Floresstraat en Ceramstraat.


De bovenstaande muurschildering is gemaakt door Basuki Resobowo. Hij was verkiesbaar voor de Indonesische communistische partij (PKI). Door toedoen van Soeharto kwam hij in een communistisch vluchtelingenkamp in China terecht. Zeven jaar later wist hij via Duitsland Nederland te bereiken. Op 5 mei 1983 onthulde Resobowo de muurschildering.

Eindnoten

  • Het Utrechts Archief, 1338-112, Wijk Lombok 1975-1989, inv.nmr. 85-124, Straatnaamgeving; vaststelling en wijzigen, 1967-1989.
  • Het Utrechts Archief, 1338-112, Wijk Lombok 1975-1989, inv.nmr. 85-124, Straatnaamgeving; vaststelling en wijzigen, 1967-1989. Het Utrechts Archief, Wijkkomitee Lombok,inv.nmr 1162./li>

Looprichting naar: 4 Van Heutzstraat

Vervolg de route naar de Van Heutszstraat door te lopen in de richting van de Lombokstraat. Sla linksaf naar de Kanaalstraat. Op de Kanaalstraat slaat u na honderd meter af naar de Bantamstraat. Loop door de Bantamstraat richting de Van Heutszstraat.

Aan het einde van de Van Heutszstraat vindt u de garagedeur met het logo van de Grauwe Eeuw.
De wandeling beslaat 12 punten in de Utrechtse wijk Lombok. We beginnen de wandeling bij de Molen de Ster (1).

Klik in de kaart op een nummer voor meer informatie over dat punt...

De Bitterzoete Route
wordt mede mogelijk gemaakt door