Connection has lost...

Straatnamenwandeling Lombok

Je bent nu bij: 2 Timorkade

De Timorkade is vernoemd naar het eiland Timor, ten zuiden van Indonesië. Het eiland kent een lange koloniale geschiedenis dat nog steeds invloed heeft op Timor.

Timor is in het verleden bezet door eerst de Portugezen, toen de Nederlanders en tenslotte de Japanners. Omstreeks 1975 viel Timor onder het van oudsher Portugees gezag. In datzelfde jaar verklaarde Oost-Timor zich onafhankelijk, echter werd deze tegen het einde van dat jaar door Indonesische troepen aangevallen. Deze 'Indonesische integratieoorlog' kostte ruim tweehonderdduizend Oost-Timorrezen het leven. De commissie 'Mensenrechten' van de Verenigde Naties erkende in 1983 de onafhankelijkheid van Oost-Timor. Australië erkende echter de Indonesische annexatie van Oost-Timor in 1985. Desondanks verslechterde de situatie in Oost-Timor door hongersnoden en epidemieën. Pas op 20 mei 2002 werd Oost-Timor officieel onafhankelijk verklaard door de VN. Daarbij koos het land voor haar oorspronkelijke Portugese naam 'Timor-Leste'. Ook keerden ruim tweehonderdduizend vluchtelingen terug naar hun thuisland.

Oost-Timor en Utrecht

Vandaag de dag bestaat er de stichting Vrij Oost Timor die is gevestigd in Utrecht, om precies te zijn in de Utrechtse wijk Lombok. De stichting betreurt de vele wandaden en de onderdrukking van voornamelijk Indonesië. Ook zien zij de straffeloosheid van vele Indonesische officieren als kwalijk. De stichting blijft strijden voor de wederopbouw van Oost-Timor(1).

Eindnoten

Looprichting naar: 3 Ceramstraat

Vervolg de route in noordelijke richting naar de Ceramstraat.
De wandeling beslaat 12 punten in de Utrechtse wijk Lombok. We beginnen de wandeling bij de Molen de Ster (1).

Klik in de kaart op een nummer voor meer informatie over dat punt...

De Bitterzoete Route
wordt mede mogelijk gemaakt door