Connection has lost...

Straatnamenwandeling Lombok

Je bent nu bij: 12 Van Riebeeckstraat

In Lombok wordt niet enkel verwezen naar de Nederlandse aanwezigheid in het huidige Indonesië. De Jan van Riebeeckstraat is vernoemd naar de 'stichter' van Kaapstad in het huidige Zuid-Afrika. Johan Anthoniszoon van Riebeeck stond bekend als navigator en gouverneur.
Jan van Riebeeck land in de Tafelbaai in april 1652.


Van Riebeeck en zijn mede-kolonisten hadden van de Heren XVII, de gezaghebbers van de VOC, de opdracht gekregen om na aankomst op de Kaap een fort te bouwen en het gebied verder in te richten. Gemeenschappen van de Khoikhoi en San volkeren (gezamenlijk Khoisan genoemd) waren echter al in dit deel van Zuid-Afrika gevestigd. Volgens archeologen leefden de Khoisan gemeenschappen reeds duizenden jaren in het gebied. In het begin verbood Van Riebeeck zijn mede-kolonisten om zich land toe te eigenen. Toen de opbrengst van handel met de Khoikhoi niet genoeg bleek op te leveren, begonnen de Nederlandse kolonisten hun eigen producten te verbouwen. Zodoende werd er toch land van de Khoikhoi afgenomen. Van Riebeeck moedigde ook de invoer van tot slaaf gemaakte uit Oostelijke koloniën aan om het land te bewerken en de nodige infrastructuur te bouwen(1). Hoezeer de relaties verslechterden, is te lezen in het Daghregister uit 1655, waarin van Riebeeck de reactie van de Khoikhoi op de Nederlanders omschrijft: '"Jullie hebben ons land in bezit genomen, en jullie zijn almaar aan het bouwen en zullen niet meer vertrekken. Daarom willen wij geen dieren meer met jullie ruilen. Jullie hebben immers ook al de beste weidegronden ingenomen voor het vee(2)."'

De straat is ook de geboorteplaats van verzetsstrijdster Fernanda van Hamersvelsveld. Na haar eindexamen wijdde zij zich aan verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog (3).

Eindnoten

  • M. Gosselink, Maria Holtrop, en Robert Ross. Goede Hoop: Zuid Afrika en Nederland vanaf 1600. 1st ed. Amsterdam: Rijksmuseum, 2017, 31.
  • M. Gosselink, Maria Holtrop, en Robert Ross. Goede Hoop: Zuid Afrika en Nederland vanaf 1600. 1st ed. Amsterdam: Rijksmuseum, 2017, 59.
  • Solidariteit, 'Rondvraag en andere berichten. Herinnering aan Fernanda van Hamersveld', http://www.solidariteit.nl/nummers/105/Rondvraag_en_andere_berichten.html

Looprichting naar: 1 Molen de Ster

Vervolg de route naar Molen de Ster. In de Van Riebeekstraat slaat u rechtsaf na de Parkschool in de richting van het Molenpark. In het Molenpark slaat u linksaf richting Molen de Ster.
De wandeling beslaat 12 punten in de Utrechtse wijk Lombok. We beginnen de wandeling bij de Molen de Ster (1).

Klik in de kaart op een nummer voor meer informatie over dat punt...

De Bitterzoete Route
wordt mede mogelijk gemaakt door